Regelmatig komen dames bij haar langs voor een schoonheidsbehandeling, waxen of voor een update van hun make-up. Want ook make-up is modegevoelig, weet Marjan Schutrups van schoonheidssalon Mooi &zo. Zo zijn de kleuren van dit jaar veelal donkergroen en poederroze.



Dikker aangezette wenkbrauwen zijn nu een trend. Waren nog niet zo lang geleden de dun geëpileerde boogjes boven het oog in de mode, tegenwoordig mag het wat meer zijn. Om volume in de wenkbrauw te krijgen, kunnen kleurloze haartjes bijgeverfd worden. “Soms, als je ouder wordt, raak je pigment kwijt in de wenkbrauwen. Die haartjes pakken dan geen verf meer, dan kun je overgaan op bijtekenen met potlood of penseel”, vertelt Marjan.


Make-upmode gaat gelijk op met de mode in kleding. “Ik werk al jaren samen met damesmodezaak Fits Fashion. Tijdens hun shows laat ik dan de trends in make-up zien.” Voor make-up gebruikt ze het merk Arabesque, voor schoonheidsbehandelingen de producten van Dr. Grandel en Phyris. “Regelmatig komt de leverancier langs om me bij te praten over ontwikkelingen en trends. En ik bezoek twee keer per jaar de vakbeurs.”


De producten bij Mooi &zo zijn op natuurlijke basis. “Iedereen heeft het tegenwoordig ineens over parabenen. Die zitten hier ook in, maar het zijn gewoon dezelfde stofjes als in tomaten en komkommer.” Met de winterperiode in aantocht gaat Marjan over op iets vollere crèmes. “Je pakt je lijf lekker in een warme jas, maar je gezicht krijgt de volle laag. Met crème brei je daar als het ware een muts voor.” Ook een fruitzuurkuurtje is voor de winter lekker. “Dat fruitzuur is gewoon het zuur dat ook in een appeltje zit. Het verlaagt de pH-waarde van je huid, de huid schrikt en gaat versneld vernieuwen. Zo haal je onder andere de diepte uit de rimpels, maar het werk ook anti-bacterieel. Goed voor een onzuivere huid.”


Een mensenhuid is een prachtig orgaan, zegt Marjan. “De huid kan zichzelf heel mooi herstellen en raakt nooit op. Veel salons maken gebruik van allerlei apparatuur. Dat doe ik bewust niet, ik ben meer van het versterken van de eigen schoonheid. Daarom werk ik met prachtige natuurproducten en mijn handen. De enige gereedschappen zijn een pincet en de warmhoudpotten voor wax.”


Naast behandelingen in de salon moeten mensen ook thuis aan de slag, benadrukt de schoonheidsspecialiste. “Je kunt niet volstaan met twee keer per jaar wat op je huid smeren. Dat is hetzelfde als vandaag tien liter water drinken: morgen heb je weer dorst.” Gebaseerd op huidtype en leefomstandigheden krijgt de klant dan ook advies en producten mee voor thuis.


Schoonheid beleven is luxe, daar mag je best van genieten, vindt Marjan. “Ik neem de tijd voor alle behandelingen, plan ze ruim in. En na afloop krijgen klanten altijd iets lekkers, een yoghurtje of zo. Dat voelt dan als een mini-vakantie.” Sinds ze in 2011 haar salon aan huis opende, is de drukte toegenomen. Begin volgend jaar verhuist ze de salon naar de Bouekers 13 in Ureterp. “De salon is dan vaker open en wordt twee keer zo groot met een extra stoel. Dat is fijn voor duo-behandelingen met vriendinnen of moeder en dochter.” mooienzo-ureterp.nl