Schoonheidsspecialist Marjan Schutrups van salon Mooi&Zo in Ureterp rekende erop pas vanaf juni weer open te kunnen. Het nieuws dat premier Mark Rutte in de coronapersconferentie bekend maakte overviel haar dus. Ze mag komende weer alweer aan het werk.


Van een klant kreeg Schutrups een appje. ,,‘Weet je het al?’ was het. Ik durfde het niet te geloven, het zal toch niet? Ik ben zo blij. Ik mag weer, ik mag weer meedoen met de economie.”


Rutte maakte een stapsgewijze, voorzichtige heropening van de samenleving bekend. Contactberoepen als schoonheidsspecialisten en kappers mogen vanaf maandag weer aan het werk. Alleen op afspraak en als er geen klachten zijn, en met de nodige hygiënemaatregelen. Een mondkapje dragen mag, maar hoeft niet.


Goed geregeld


Met de hygiëne was het ook voor corona al goed geregeld in haar vak, vertelt Schutrups. ,,Hygiëne is ons vak; ik ben niet anders bezig dan met handschoentjes en schoonmaken.”



Hygiëne is ons vak; ik ben niet anders bezig dan met handschoentjes en schoonmaken



Ze schafte eerder al voor de zekerheid een doosje mondkapjes aan. Wat ze daarmee gaat doen, weet ze nog niet. ,,Ik denk dat ik dat ook met de klanten ga overleggen.”


Een-op-een werken


Ze hoefde verder weinig aanpassingen te doen, ze heeft een salon aan huis en werkt al een-op-een. Ze ervoer veel steun van klanten. De afgelopen weken verkocht ze verzorgingsproducten die ze bij mensen thuis bezorgde. ,,Klanten leefden heel erg mee.”


Gisteren stroomden de aanmeldingen voor behandelingen meteen binnen. ,,Op WhatsApp ging het: ting, ting, ting, ting. Ik ga iedereen bellen en proberen de agenda weer vol te krijgen.”


Campings


Het sanitair op campings mag vanaf 1 juli weer open. Mede-eigenaar Elly van den Ploeg van Camping Swichumer Pleats in Swichum is een beetje teleurgesteld, overigens net als haar brancheorganisatie HISWA-RECRON. ,,We hadden gehoopt dat het sanitair op 1 juni al open kon. Wij zijn een minicamping die van 1 april tot 1 oktober open is, dus het seizoen wordt wel een stuk korter. We begrijpen het, maar je hoopt altijd op meer.”



Wij zijn een minicamping die van 1 april tot 1 oktober open is, dus het seizoen wordt wel een stuk korter



Autorijscholen mogen maandag weer aan het werk. Voor rijschoolhouder Henk de Bos uit Lemmer kwam het nieuws als een verrassing. Zijn rijschool stopte al een week voor het officiële verbod met lessen. ,,We wilden het risico niet nemen. We staan nu bijna twee maande n stil, dat kost een heleboel geld.”


Motorinstructeurs – geen contactberoep – mochten al iets eerder weer beginnen met lessen. De Bos bood ze ook weer aan, maar merkte dat er nog geen animo voor was. ,,Mensen wilden dat nog niet, omdat ze nog steeds geen theorie-examen konden doen bij het CBR.”


Protocol


Van leerlingen die autorijlessen volgden kreeg hij alweer de vraag wanneer ze kunnen beginnen. Dat gaat volgende week ook gebeuren, meldt hij. Brancheorganisaties stelden een protocol op voor veilig werken voor de rijschoolsector. Het advies is tijdens de les de airco en luchtventilatie zo veel mogelijk uit te houden en ook ramen zo veel mogelijk gesloten te houden, om luchtcirculatie tegen te gaan. Voor elke les moet er gedesinfecteerd en gelucht worden. Leerling en instructeur kunnen zelf besluiten of ze een mondkapje en handschoenen willen dragen.



Bron:


https://frieschdagblad.nl/2020/5/7/ik-mag-weer-meedoen-met-de-economie?harvest_referrer=https:%2F%2Fwww.google.com%2F